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No. Question Answer 

Questions Related to Page Limits and Formatting 

1. Which of the following do the 
Application Evaluators prefer? 

A. Not listing the questions 
on the Application 

B. Listing the questions 
and providing the 
answer at the end of 
each question section. 
For example: 

 
SECTION 1: 
ORGANIZATIONAL 
CAPACITY 

A.  Background and 
Experience: Total Point 
Value: 100 pts 

1. List the Applicant’s 
mission and values and 
describe how they are 
suited to the 
services/projects 
proposed – 20 pts 

2. Provide a summary of 
the Applicant’s 
experience with similar 
services/projects of 
those being proposed – 
30 pts 

3. Describe previous 
monitoring results. If the 
Applicant is currently 
providing FIT services 
and is currently under a 
Plan of Correction or 
Directed Plan of 
Correction, please 
describe the root cause 
of the identified 
problem, the plan for 
addressing those issues, 
and progress toward 
resolution. Please note 
that lack of progress on 

Any of these options are acceptable. However, it is recommended 
that Applicants include a brief heading for each question, with the 
response directly following,  rather than include the full question in 
order to save space, e.g., instead of repeating “List the Applicant’s 
mission and values and describe how they are suited to the 
services/projects proposed – 20 pts” simply type “Mission and 
Values”. 
 
If the Applicant chooses option A, as listed here, they will need to 
ensure it is clear to the reader which question is being answered. If 
the question is not included and it is unclear what is being 
answered, points will be deducted accordingly or no points will be 
awarded. 
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a Plan of Correction or 
Directed Plan of 
correction could be 
grounds for the rejection 
of your application, 
regardless of score. – 20 
pts 

4. Name the county(s) the 
Applicant proposes to 
serve under this 
agreement. Describe the 
Applicant’s ability to 
meet the cultural and 
linguistic needs of the 
community it proposes 
to serve. Include 
information about 
unique barriers to 
service delivery that 
may exist in the 
county(s) the Applicant 
proposes to serve. – 30 
pts 

Listing the answers to all 
above questions here 

 
C: Listing the answer to the 
questions under each specific 
question. For example: 

SECTION 1: 
ORGANIZATIONAL 
CAPACITY 

A. Background and 
Experience: Total Point 
Value: 100 pts 

1. List the Applicant’s 
mission and values and 
describe how they are 
suited to the 
services/projects 
proposed – 20 pts 

Listing answer here 

2. Provide a summary of 
the Applicant’s 
experience with similar 



No. Question Answer 

services/projects of 
those being proposed – 
30 pts 

Listing Answer here 

3. Describe previous 
monitoring results. If the 
Applicant is currently 
providing FIT services 
and is currently under a 
Plan of Correction or 
Directed Plan of 
Correction, please 
describe the root cause of 
the identified problem, 
the plan for addressing 
those issues, and progress 
toward resolution. Please 
note that lack of progress 
on a Plan of Correction or 
Directed Plan of 
correction could be 
grounds for the rejection 
of your application, 
regardless of score. – 20 
pts 

Listing Answer here 

4. Name the county(s) the 
Applicant proposes to 
serve under this 
agreement. Describe the 
Applicant’s ability to 
meet the cultural and 
linguistic needs of the 
community it proposes to 
serve. Include 
information about unique 
barriers to service 
delivery that may exist in 
the county(s) the 
Applicant proposes to 
serve. – 30 pts 

Listing Answer here 

2. The application/ scope of work 
states: “Applications must be 
typewritten on the Response 

The Response Form was provided in a Microsoft Word format 
which allows the Applicant to remove the questions, if they so 
choose. 
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Form provided within the 
Application Packet.” Do we 
need to copy all responses into 
this packet and submit it in its 
original entirety? To do this 
would not allow us to eliminate 
the lengthy questions, which 
will impact our 20-page 
limitation. 

3. To save space, are we able to 
take out the directions written 
in the application packet and 
just respond to them in the 
outline format given? Or will it 
help the readers to have the 
directions right there for 
reference? 

Either is acceptable, however, if questions/instructions are 
removed, it must be clear which question the Applicant intends to 
answer. If the question is not included and it is unclear what is 
being answered, points will be deducted accordingly or no points 
will be awarded. 

4. I saw verbiage on the 
application that the submission 
needed to be 20 pages or less. 
Can the pages be extended past 
20? The application requests 
information that in my opinion 
requires extensive answers and 
we are struggling to stay within 
the page restrictions. 

No. Applicants must stay within the 20-page limit. 

5. Is it correct that all attachments 
will not count toward the 20-
page limit? Does this include 
an attachment of the 
organizational chart even 
though it is a part of the 
narrative questions? 

Correct. The only items that count toward the 20-page limit are the 
narrative answers to the questions. The organizational chart will 
not count towards the 20-page limit. 

6. Does Appendix C-Scope of 
Work need to be 
submitted/uploaded? 

No. 

7.  Will electronic signatures for 
the Appendices be accepted?  

Yes, as long as they are authenticated. 

8.  Regarding the organizational 
chart- do you want the agency’s 
complete organizational chart, 
including other departments 
unrelated to ECECD or only 
those working with FIT 
(including admin) services? 

Only include those departments working with FIT services. 
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9.  Is a single PDF preferred or 
should we send separate PDFs 
for each section and 
attachments? 

A single PDF or Word document is preferred. 

10.  Does the Geographic Service 
Areas page count toward the 
20-page narrative limit? 

No, it does not. 

11.  Do supporting documents count 
in the 20-page limit? Resumes, 
Campaign Contribution 
Disclosure Form, insurances, 
tax registration, etc. 

No, they do not. 

12.  Can applicant responses be in 
blue ink to differentiate from 
the questions? 

Application responses can be in blue font. All applications must be 
typed, rather than handwritten. 

Questions Related to Geographic Service Area and/or Saturation 

13. Regarding the Geographic 
Service Area: If our 
organization primarily serves 
one county but also provides 
services in parts of another, 
should we list both counties as 
areas we serve, even if we do 
not cover the entire second 
county? If we say we serve 
both counties, will we be 
expected to serve the entire 
county or will we be able to 
continue to honor unofficial 
boundary lines within a 
county? For example, we have 
historically served Sandoval 
County and the far NW 
Corridor of Bernalillo County. 
Will this arrangement continue 
to be acceptable if we mark 
both counties? 

This arrangement is acceptable. You may include a note in your 
application that you are only applying to serve parts of a given 
county. 

14. If we check that we are 
interested in serving a county if 
the need arises, are we 
committing to providing 
service in that county, or we 
can decide at the time the need 
arises? 

An Applicant that indicates interest in serving one or more 
additional counties via the far-right column in the Geographic 
Service Area form will have a choice if the need arises. An 
applicant may be considered for an award of an additional service 
area if they indicate interest in this column, but a commitment to 
serve that county would be made at the time of the award through 
an amended Scope of Work. In this sense, you will be able to 
accept or reject the additional service area award when an amended 
Scope of Work is discussed with ECECD. 
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15. Should an agency only submit 
one application if applying for 
more than one county? 

Yes, only one application per Applicant. 

16. What are the areas of priority/ 
highest need for early 
intervention in New Mexico? 

Under Part C of the Individuals with Disabilities Education Act 
(IDEA), states are required to offer services statewide. Therefore, 
the ECECD is soliciting services for all counties in New Mexico. 
Awards will be made based on need and score, per the RFA. Please 
note that an Applicant may indicate interest in serving one or more 
additional counties via the far-right column in the Geographic 
Service Area form. An applicant may be considered for an award of 
an additional service area if ECECD determines there are counties 
without adequate service coverage proposed by Applicants. An 
award for an additional service area may be made through an 
amended Scope of Work. 

17. Are there any counties with 
oversaturation of FIT providers 
that wouldn't be considered for 
the RFA? 

All applications will be considered based on saturation and need. 
ECECD is soliciting services for all counties in New Mexico. 

Questions Related to Budget 

18. Can you please clarify the 
expectations regarding 
Attachment 2- Budget. The 
department determines the rates 
for direct services, as well as 
indirect services such as Child 
Find, Staff Development and 
Language Access. Not knowing 
the department rates will hinder 
our ability to appropriately 
respond to this section. How 
shall we proceed? 

Attachment 2 – Budget is not a Cost Response form, it is meant to 
show how the budget will be structured once the rates are set by 
ECECD at the time the Provider Agreement is executed. This RFA 
does not include a requirement to provide a cost proposal. 

19. We do not submit any rate 
proposals, correct? The rate 
setting process is separate from 
this proposal? 

Yes, that is correct. 

Questions Related to Resumes 

14. We do not need to have 
reflective supervisor resumes in 
the support documents, correct? 

Correct. 

15. Are we able to submit more 
than one clinical lead resume? 

Yes 

16. Do we need to send resumes 
for the principle managers 
and/or owners, or just describe 

Question B2 asks for narrative information from the Applicant. No 
resumes are required in response to Question B2. 
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their experience and education 
in B.2. of the narrative? 

Questions Related to the Campaign Contribution Form 

17. On the campaign contribution 
form it lists Michele Lujan 
Grisham and Howie Morales. 
Are there any other public 
officials who need to be 
considered for disclosure? 

The Governor and Lieutenant Governor are the only public 
officials who need to be considered for disclosure.  

18. Does the campaign contribution 
form need to be signed by the 
partners, or just one of the 
partners? 

If there is more than one partner/owner of the Applicant’s business, 
please have one Campaign Contribution and Disclosure form 
completed and signed per partner/owner. 

Miscellaneous Questions 

21. The RFA lists professional and 
general liability policies as 
required. Is a commercial crime 
or bonding policy not required 
as in the past? 

That is correct. Only the types of insurances listed in the RFA are 
required. 

23. Are we allowed to refer the 
evaluator to a different section 
answer within the narrative 
portion? For example: if our 
organizational chart shows each 
personnel members’ position 
title, could we write something 
to the effect of “please see 
information provided within 
question B.1” for question B.2? 

No. Question B2 is a separate question from B1. B1 asks for a 
visual org chart whereas B2 asks for qualifications, not just their 
role. 

27. What percentage of applicants 
in the past are awarded? 

Historically, over 90% of Applicants have been awarded as a result 
of RFAs for FIT Services. However, each application cycle is 
different depending on funding and saturation. 

28. The notice of award date 
coincides with the annual FIT 
Conference dates. Will the 
awards be announced at the 
annual FIT Conference? 

No, awards will be made after the FIT Annual Meeting, beginning 
Thursday, May 16, 2025. 

 


